Autor: Jules Gravereaux

Editat: Éditions d’Art et de Littérature, París Editorial Richardin, 1912.

Idioma: francés

106 pagines, 4 gravats en B/N, 5 làmines a color de roses de Redouté. Nombrosos dibuixos decoratius i de roses botàniques en B/N

Sobre l’autor Jules Gravereaux Jules

Gravereaux va néixer l’1 de maig de 1844 a Vitry-sur-Seine, treballa com ajudant de merceria i posteriorment com venedor. La propietària, del negoci, al morir sense hereus, va donar les seves accions als empleats amb més antiguitat, entre ells J. Grevereaux. Als 48 anys va hereta suficients accions com per retirar-se. Casat al 1873 amb Laura Thuillier. Al 1892 va comprar una gran propietat a Hay i al 1899 va començar a construir el roserar més important d’Europa amb el famós arquitecte paisatgista Edouard André. Jules Gravereaux va  participar en la recuperació de la col·lecció de roses de Joséphine de Beauharnais al Chateau de  la Malmaison. Aquesta idea  és també l’origen del roserar del parc de Bagatelle, així com del de  l’Elisi. Va ser condecorat amb la Legió d’Honor i proclamat Comandant del Mèrit Agrícola per al desenvolupament del gust dels jardins de roses i rosers. El 1914, la ciutat de L’Haÿ pren el nom de Hay-les-Roses.  Jules Gravereaux , va morir a París el 23 març de 1916

La Malmaison

El 1799, Napoleó Bonaparte i la seva esposa Josefina estableixen la seva residència al castell de La Malmaison. Quan es separen el 1809, Josefina rep la propietat del castell. La Malmaison és   la seva gran obra. És ella qui l’embelleix i orienta les transformacions en el Castell i els seus voltants. Quan s’instal·la al castell, el parc de 30 hectàrees es trobava en ruïnes. Josefina s’ocupa de posar el castell en condicions i fer les modificacions necessàries, però el veritable mèrit de La Malmaison va ser, sens dubte, el seu parc i sobre tot el seu roserar. Josefina privilegia les roses. Es va mantenir en contacte amb hibridadors europeus i li va donar a l’activitat un impuls inaudit. El seu Roserar era únic: hi va reunir prop de 250 varietats de roses. En el volum “Les Roses”, Redoute va representar a una gran quantitat d’elles (es creu que prop de 117 dibuixos pertanyien a espècies de La Malmaison). Josefina volia, a més, portar un estudi científic de la seva col.lecció. Per  això contracte al no menys famós Pierre Joseph Redoute, magnífic aquarel•lista i botànic. Els exemplars de la col•lecció de Josefina mereixien un estudi detallat del que s’encarregava Bonpland i Vententat, que estaven acompanyats de les precioses aquarel•la de Redoute. Es van fer diverses edicions d’elles: “El jardí de La Malmaison” (1805-1808)

El llibre

El llibre fa una reflexió sobre la importància de la iniciativa de Josefina en aquest intent de portar, en un sol espai, totes les roses conegudes fins el moment i de rodejar-se de persones de coneguda reputació, en l’àmbit botànic,  per tal de poder fer un estudi exhaustiu de les mateixes.

Jules Gravereaux, fa un repàs de l’evolució de les roses al llarg del temps fins situar-les en aquesta idea de Josefina de poder reunir-les en un sol parc. Desprè, fa una reconstrucció de la col·lecció que es va poder reunir en aquells moments i una descripció de 179 de les roses que van formar part del roserar. El llibre vol situar aquest moment en que, sens dubta, va ser un impuls important pel coneixement de la rosa a Europa i al món. La seva recerca va aconseguir que la rosa, que   era considerada una flor anglesa i holandesa, fons també una flor francesa. L’autor explica el mètode que va seguir per tal de poder reconstruir aquesta col·lecció.

Està estructurat en una introducció i en cinc apartats:

 – importància de la col•lecció de roses de la Malmaison

 – Reconstrucció de la col•lecció descripció d 197 roses

– Bibliografia d’autors citats al catàleg

– Relació alfabètica de rosers plantats a la Malmaison

 – Catàleg de rosers ornamentals plantats a la Malmaison

 És un llibre de col•leccionista i rar de trobar